Az idei tíz jelölt film leghétköznapibb történetét elmesélő Winter’s Bone azért megdöbbentő, mert titokban reménykedünk, hogy ilyen dolgok valójában nem történnek meg világunkban. Az amerikai kisvárosi közösségeket mindig kedves, a verandán teázgató embereknek ismerjük, akiknek ha nehéz is az anyagi helyzetük, az élet derűs oldalát látják. Ezt igyekszik megcáfolni a Jennifer Lawrence főszereplésével készült Winter’s Bone, melyben a kisváros lakói maximum tájszólásukban hasonlítanak más filmek kedves szereplőire. Ezek az emberek ugyanis nem zárkóznak el egy tinédzser lány arcának összeverésétől, vagy a hulla aprítástól.
 
A film főhőse a 17 éves Ree, aki neveli két kistestvérét, beteg anyját és még apja eltűnésének rejtélyét is fel kell derítenie. Ree (Jennifer Lawrence) járja a környéket, kérdezősködik, amivel magára haragítja a vajas fülű szomszédságot. Azonban ha meg akarja tartani az otthonukat, akkor meg kell találnia az apját. A történet leírva egy közepesen eseménydús thriller alapanyagának is jó lenne, viszont a rendezőtől inkább egy csendes drámát kapunk, melyben a 21 éves Jennifer Lawrence alakítása egy Oscar jelölést is eredményezett, hozzáteszem jogosan. Ez a jelölés nyilván jegyzésértékű, hisz Natalie Portman nyerése már pár hónapja borítékolható. Csupán emlékeztet, hogy erre a lányra jó lesz odafigyelni. Például a nemsokára mozikba kerülő X-man: First Class-ban, ahol Mystique szerepét ölti magára, mint Rebecca Romijn fiatal énje.

A jó színészi játék ellenére Winter’s Bone helyét a legjobb film kategóriában szerintem a jelöltek számának 10-re duzzasztásának köszönheti. Sajnos olyan, mintha nem tudták volna eldönteni, hogy ez most mennyire is legyen művészfilm. Néhol túl van magyarázva a sztori, aztán meg homályba vész az egész. A karakterek közötti ellentétek felületesen vannak kidolgozva.
 
Ami a film javára írható az a képi világ megalkotása. A lepusztult házak, ütött kopott furgonok, és az erdő halott téli színe tökéletesen illeszkedik a film hangulatához, ami ezek után könnyen kitalálható, hogy elég nyomasztó. A főszereplő mellett a két gyerekszereplő is korrekt alakítást nyújt, aminek szintén örültem, utálom, ha idegesítő gyerekszínészekkel rontanak el egy filmet.
 
Nem jut eszembe olyan élethelyzet, amihez passzolna a film megnézése, de ha jó színészi játékot akarunk látni egy a következő években felkapottá váló színésznőtől, akkor érdemes végigülnünk a Winter’s Bone-t. 7/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozigekko.blog.hu/api/trackback/id/tr882694509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása