Percy Jackson

2010.02.20. 13:40

 

Ami tavaly a felnőtteknek a Star Trek volt, idén az lehet a kicsivel fiatalabbaknak az első Percy Jackson film. Mármint nem témáját tekintve. Ha azt vesszük az ókori görög Istenek és az Enterprise legénysége egész messze áll egymástól. Viszont sikerült a filmet viccesre csinálni, amellett, hogy az eredeti műfajhoz is hűek maradtak. A könyvhöz képest a legnagyobb változás az, hogy Percy a filmben olyan 16-18 éves lehet, míg a könyvben csak 12, nyilván jobban eladható a sztori, ha nem holmi kisiskolások mentik meg a világot.
Percy Jackson átlagos srácnak tűnik elsőre, egyetlen különleges képessége, hogy sokáig tud a víz alatt maradni. Azonban hamarosan rájön, hogy ez nem igaz. Amikor is egy tanár néninek öltözött fúria az életére tör, kiderül, hogy ő Poszeidón fia, és azzal vádolják, hogy megfújta Zeusz villámját. Ha ismerjük a görög mitológiát, tudjuk, hogy az Istenek ennél kevesebbért is háborúznának, a harc pedig a Föld végét jelentené. Bajt tetézendő, hogy Hadész elrabolja Percy anyját, így nincs, mit tenni hősünk eldönti, lemegy érte a pokolba. Hű barátja a Szatír és Athéné lánya is vele tart, hogy megtalálják az oda vezető utat. Persze előkerülnek a tipikus hálivúdi hatásvadász kellékek, például a Highway to Hell című számot berakni kicsit övön aluli húzás volt.
A filmnek dicséretére válik, hogy nagyon jól vegyíti a 21. századot az ókori mitológiával. Hőseink például Medúza legyőzésére egy Ipod touch segítségét veszik igénybe. Illetve a Lótuszevők paradicsomának ábrázolására is tökéletesen alkalmas egy las vegasi kaszinó. A legtöbb poént kedves Szatír barátunk szállítja, rajta minden megszólalásnál tudunk nevetni. És itt jegyezném meg, hogy a fordítók remek munkát végeztek, a becsokizni a félelemtől szófordulat egy tini filmben valamivel jobban megállja a helyét, mint egy tökös katona szájából az Avartaban. A majd kétórás játékidő úgy elröppen, hogy észre sem veszed, köszönhetően a folyamatos és jól időzített poénoknak, plusz annak a remek hangulatnak, amit én az Indiana Jones filmeknél szoktam érezni.
Mivel a főszereplők még nem túl híresek, a mellékszerepekre olyan húzóneveket szerződtettek le, mint Pierce Brosnan, Uma Thurman vagy Rosario Dawson, aki brillírozik Perszephoné, Hadész unatkozó felesége szerepében. Őt amúgy is imádom az SNL-es hostkodása óta. Poszeidón megformálóját itthon főleg azok ismerhetik, akik nincsenek úgy lemaradva a Grace Klinikával, mint az RTL, ugyanis ő az ötödik évadban érkező Dr. Owen Hunt.
Nem árulok el sokat, hogy az amúgy kiszámítható sztori happy enddel végződik, hőseink végül feljutnak az Olümposzra. És most már csak annyit mondok, hogy Bonasera. Ha megnézted és nem érted, akkor kattints ide.
 
A film 8 gorog joghurtot kap, nem keksz ízűt, mert a keksznek nincs íze!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozigekko.blog.hu/api/trackback/id/tr421775738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása