Vasember 2 kritika

2010.05.16. 21:00

 

Lassan minden évben annyi újabbnál újabb szuperhősös képregény adaptációt és azok folytatását láthatjuk, hogy jóeséllyel van herótunk tőlük, de ha van egy, amit feltétel nélkül vártunk az a Vasember második része. Tudom, már pár hete mozikban van a film, de csak most jutottam el odáig, hogy volt időm írni róla.
Az első után nagyon féltem, hogy a második részt kicsit túlspirázzák és ezzel elrontják a filmet, de szerencsére aggodalmaim alaptalannak bizonyultak, mert tökéletesen hozta azt a popcorn-mozi feelinget, amit az első is. Nagy pacsi Jon Favreau-nak, aki mind rendezőként, mind színészként nagyon ott volt. A Terence Howard, Don Cheadle csere viszonylag észrevétlenül zajlott, személy szerint Cheadle nekem szimpatikusabb. Új fő gonoszként Mickey Rourke tette tiszteletét a filmben. A S.H.I.E.L.D.-nek tevékenykedő Fekete Özvegyként Johanssont pedig igazán Scarlett volna kihagyni, és persze Tony Stark imádnivaló asszisztensét Pepper Pottst játszó Gwyneth Paltrowt is. Gwyneth egy filmben sem nézett még ki ilyen jól, mint itt, nekem, még Scarlettnál is lávosabb volt, lehet, a vörös haj teszi. Sam Rockwell figurája kicsit haloványabb volt, mint a többi, de ez nem feltétlenül az ő hibája, lehet, maga a karakter túl szürke Stark mellett. A sok jó színészt belepakolunk egy filmbe stratégia nem mindig működik ilyen jól, mint a Vasember 2 esetében. Robert Downey továbbra is kellőképpen lazán hozza az egocentrikus milliomost, ezért egy percre sem válik irritálóvá. Beszólásai pedig még az egyben ellőt poénoknál is jobban ütnek.
A sztoriról nem tudom mennyire érdemes beszélni, nem mondanám, hogy sok időt tököltek a kitalálásával, de ettől a filmtől nem is vártunk semmi világmegváltó üzenetet. Az imádott Avatar úgyis megteszi ezt az összes idei film helyett. Azért néhány szóban annyi, hogy  ott folytatódik, ahol 2008-ban abbamaradt. Tony elmondta, hogy ő Vasember, innentől kezdve azonban a potenciális gonosztevők mellett kénytelen az amerikai kormánnyal is bajlódni, akik mindenképp meg akarják szerezni a vasember kosztümöt (?). A látvány és a hangkeverés viszont a legjobb volt, amit az elmúlt két évben láttam, hallottam. Tökéletes bizonyíték arra, hogy nem kell egy egész filmet CGI-vel megcsinálni és mégis élvezhető lesz.
Ami nem tetszett a filmben talán az volt, hogy Mickey Rourke-ra, mint Whiplash egyszerűen nem jutott elég idő a filmben, ezért annyira nem is volt hatásos fő gonosz, egyébként az első részben is ez volt, ami kevésbé tetszett. Mindegy, szemet hunyunk felette, majd a harmadik részben erre rágyúrhatnak kicsit jobban, inkább legyen ilyen, mint amilyen Pókember három volt, ahol egyszerűen túl sokfelé szakadt a történet.
Akik figyeltek a film alatt kaptak egy kis Avanger kedvcsinálót is, amikor Tony építi a részecskegyorsítót Amerika Kapitány pajzsával támaszt ki egy csövet, illetve érdemes a stáblista végét is megvárni, ugyanis ott is lesz egy kis meglepetés.
 
Összességében azt kapjuk a filmtől, amit várunk, ha tetszett az első ezt is komálni fogjuk. Nálam a film simán 9/10.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozigekko.blog.hu/api/trackback/id/tr152008299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása