The Young Victoria

2010.01.18. 14:19

Spoiler alert!

 

The Young Victoria

 

Emily Bluntot szeretjük, így vártam ezt a filmet. Szerencsétlenségemre rögtön ezután megnéztem a Duchesst is, ami kicsit visszavett a viktóriás hangulatból (erről majd a következő kritikában). A Viktória királynő fiatalkorát bemutató film posztumusz kampányfilm, mint a legtöbb történelmi mozi, de mégsem lesz olyan kenetteljes és túláhitatos, mint például a Honfoglalás.

 

 

Viktória a leghosszabban regnáló brit uralkodó volt, és a róla elnevezett viktoriánus korszak az erkölcsi szigorról és gazdasági felemelkedésről volt híres. Ebből csak az egyiknek nyomát találjuk meg a filmben. Megismerhetjük a gyerek Viktóriát, akit anyja és annak kamarása/szeretője Lord Conroy nevel vasfegyelemmel, még a lépcsőn sem mehet le szegény lányka egyedül, nemhogy más gyerekekkel rohangáljon a kertben (ezt Kensigton Systemnek hívják). Céljuk persze az, hogy mivel a király nem sokára meghal, és Viktória a trón várományosa, ők szerezzék meg a kiskorú királynő feletti régensi címet. Ezt elkerülendő, a király kivárta halálával, mire a hercegnő betöltötte a 18-at (ezt előtte ki is jelentette, mint szándékát). Viktória személyében egy olyan fiatal hölgyet ismerhetünk meg, aki szabadulni akar az őt körülvevő szabályoktól és emberektől, és vágyik arra, hogy végre olyan életet éljen, ahol nem ő tölti be a sakk figura szerepét. Anglia királnyője lesz, de még a koronával a fején is megpróbálják őt irányítani, aminek végül (többé-kevésbé) ellenáll, és az egyik leghatalmasabb urolkodó válik belőle.

 

 

Ez a sztori egyik lényeges része, a másik természetesen a szerelmi szál. Még mielőtt a trónra kerülne, megismerkedik Albert herceggel, aki rögtön szimpi lesz neki, majd egyre mélyük a köztük lévő kapcsolat, és mikor elérkezettnek látja az időt, férjül kéri őt (mivel királynő, ezért őt nem lehet megkérni). Összeházasodnak, de a hatalmi különbségek az ő kapcsolatukat is megviselik, de egy tragédia miatt ismét egymásra találnak: egy merénylő megakarja ölni Viktóriát, de Albert a golyó elé ugrik, így őt éri a lövedék (ez nem igaz amúgy, ilyen nem történt), majd boldogan élnek, míg meg nem halnak. Azaz míg Albert meg nem hal, mert utána Viktória még 40 éven át uralkodik – és onnantól kezdve viseli a jelképéve vált gyászöltözetet.

 

 

A történelmi hitelességről: Ahogy az angol kosztümös filmektől megszokhattuk, lenyűgözően pontos és autentikus jelmezeket kapunk, tökéletesen visszaadják az akkori hangulatot. A tények szempontjából vannak kisebb csúsztatások (pl merénylet), de amikor az öreg király elküldi a fenébe Viktória anyját, azt szinte szóról szóra elhangzott valójában. A film végén megtudhatunk kisebb információkat még a királynőről, és kiderül belőle, hogy halálig szerette Albertet – ez lehet, hogy így volt, de kutatások szerint egy másik férfi gyűrűjével a kezén temették el.

 

A film jó, történelmi rom-dráma, tőlem 10/9 medvecukrot kap.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozigekko.blog.hu/api/trackback/id/tr351681934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása