The Fantastic Mr. Fox

2010.03.01. 15:51

 

Mr. Fox és barátai tolvajok, főként a környék csirke és tyúk ólait fosztogatják, míg egy napon egy szorult helyzetből épp megmenekülve  hősünk ígéretet tesz feleségének, hogy soha többet nem fog lopni. Elmúlik 12 és fél róka év, Mr. és Mrs. Fox szépen élik az életüket, gyerekük is születik, de Mr. Fox életéből hiányzik valami. Az a valami pedig nem más, mint a régi szép idők, amikor még lopással és nem újságírással tengette mindennapjait. Egyik nap gondol egyet és régi barátjával egy utolsó, nagy dobásra készül. A vidék három nagy gazdálkodóját Boggist, Bounce-t és Beant akarja kifosztani, mindhárom farmer nagyon dörzsölt és elszántan bosszút akarnak állni a tolvajokon. Ismerős a sztori? Nekem is az volt. A film címe nyugodtan lehetne Fox’s Eleven, ugyanis a film nagyon hasonlít a nagy kedvencemhez Clooney 2001-es kasszasikeréhez az Ocean’s Elevenhöz. A sztori dióhéjban egyezik a fent leírtakkal, azonban itt nem egy krimi-vígjátékról beszélünk, hanem a tavalyi év egyik legjobb animációs filmjéről.
George Clooney mellett olyan színészek adták a hangjukat a figuráknak, mint Meryl Streep (Mrs. Fox), aki sajnos nem szerepel annyit a filmben, hogy érdemben sokat hozzátenne, de pár perces szereplése a film legjobb pillanatait hozza. Feltűnik még Bill Murray a borz szerepében, Willem Defoe, mint patkány és Owen Wilson, mint az állatiskola testnevelés tanára, Mr. és Mrs. Fox kissé különc fia hangját pedig Jason Schwartzman adja. Nagyon vicces karakter a néha transzba eső és jó-józó szemekkel bambuló Wally Wolodarsky, aki Mr. Fox hű segítője a csínytettek során.
A filmet tavaly novemberben mutatták be Amerikában, s bár a kritikusok, és akik látták jó véleménnyel voltak róla, a költségvetésnek kicsivel kevesebb, mint a felét tudta visszahozni a film. Nagyban ennek is köszönhető, hogy a film nem találta meg végül az útját a magyar mozikba, amellett, hogy itthon sajnos az emberek a mesében csak a gyerekfilmeket látják, és ha egy kicsivel komolyabb alkotással kerülnek szembe, az nem érdekli őket. Igen, míg mondjuk az Up, vagy a Pixar filmek nagy része mindkét korosztály számára próbál kedvezni, addig a Fantastic Mr. Fox a gyerekek számára unalmasnak tűnhet. Ahhoz, hogy lekösse az animációs filmek legfőbb fogyasztóit egyszerűen nem elég színes. Az egész film olyan sárgás barnás, nyoma sincs sehol a szivárvány minden színében pompázó lufiknak, vagy beszélő autóknak. A film egyébként nem csak számítógépes technikával készült, minden díszletet megépítettek a készítők, és minden karaktert megformáztak, összességben az egész látvány mesteri lett. A film másik nagy erőssége kétségtelenül a zene, tökéletes elegyül a hatvanas évek popzenéje a falusi dallamokkal.
Egészen addig, amíg nem néztem meg, nem értettem, hogy zsebelheti be az Up az összes díjat Mr. Fox kalandjai elől, de miután láttam megértettem, hogy amellett, hogy egy nagyon jó hangulatú, mosolyra fakasztó és kedves sztorit kapunk, azért ott van az ember fejében, hogy az Up ennél erősebb eresztés volt. Ettől függetlenül bátran ajánlom a stílus kedvelőinek, a George Clooney rajongóknak és azoknak, akik szeretik a rókákat.
 
A film lekötött a másfélórás játékidő alatt, de a hangulat mellett sok mindent nem tud felmutatni, ezért 6.5 kürtős kalácsot adok rá.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozigekko.blog.hu/api/trackback/id/tr841799966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása