Whip it - Be your own hero

2010.02.08. 12:42

Spoiler alert!

A film főleg arról nevezetes, hogy Drew Barrymore rendezői debütálás, ám én inkább Kristen Wiig (Maggie Mayhem) miatt néztem meg, akiben nem lehet csalódni, még ha nem is erőlteti meg magát, akkor is jó bármiben. De próbálom ezt a postot nem eltéríteni egy hozzá írt óda felé, úgyhogy vissza is farolok a filmhez. A történet Blissről (Ellan Page) szól, egy kis texasi városkából származó trash rocker (?) lányról, aki nagyon kilóg a sorból főleg amikor anyukája jókislány versenyekre viszi, amolyan 50-es évek style-ban, amiben anyuka úgy látszik megragadt, de minimum perverz módon vonzódik hozzá. Szóval van Bliss, aki egy nap mitadisten talál egy roller derby szórólapot, és el is látogat a versenyre, amibe rögtön beleszeret, dumál egy kicsit Maggie-vel, és elmegy a válogatásra (mert hogy-hogy nem pont jövő héten lesz), és fel is veszik a csapatba. Kiderül, hogy nagy tehetség, és az eddig lúzer csapat egyre feljebb kerül a versenyben. A kihagyhatatlan ellenfél a Juliette Lewis által megszemélyesített Iron Maven, aki gonoszkodik az újonccal, de valójában elismeri. Közben Bliss, aki azóta felvette a Babe Ruthless művésznevet, összejön egy zenész sráccal, és minden nagyon hepi. Ám de jaj-jaj beüt a krach, mert szülők megtudják, hogy mit csinál titokban a lányuk, meg a gonosz ellenlábas is, hogy nincs 21 a csaj, megorrol rá a bffje, plusz még a pasija is megcsalja. Szóval minden összeomlik. De ő mégis talpra áll, és megoldja a dolgot, és a srác kivételével mindenkivel kibékül. Ebből is kiderül, hogy egy picit túl sok gebaszt akartak belezsúfolni a filmbe, és ez a kidolgozás rovására ment. Szerintem nem elég hangsúlyozott a girlie girl hugica és Juno Bliss közti differencia, a sráccal való kapcsolata is kicsit felületes, a szakítás pedig nagyon elhadart lett. Nem jön ki belőle eléggé, hogy nem baj, én egy független erős nő vagyok remek barátokkal és családdal, nem kell, hogy egy mihaszna férfi lábtörlőnek nézzen. Ha ezt a szálat kihagyták volna, akkor sokkal jobban ki lehetett volna domborítani a családi kapcsolatokat, de így az, hogy apjával való kapcsolata mennyire más, és kissé hasonló helyzetben vannak, csak egy félperces jelenetből derül ki, amit aztán a nagy veszekedesénél rögtön mintha meg is cáfolna a film. Szóval kicsit itt zavaros volt nekem a dolog, de persze lehetett tudni, hogy az apuka adja majd be a derekát és jön rá, hogy a gyerek boldogsága a legfontosabb. A végén aranyos, ahogy a büszke apuka végre kirakhatja a táblát, hogy nálunk is lakik egy fasza sportoló, nem csak a szomszéd focistáit kell irigyelnie. Illetve tetszett az is, hogy a vége nem teljesen sablonos, hiszen 'csak' másodikok lesznek.

A beharangozókból nekem az jött le, hogy mekkora indie film lesz, de igazából elég klisés, kommerszszagú. Drew hozza a szokásos ordibálós, nyelvnyújtogatós formáját, de legalább nincs túl sokat a vásznon. A többi szereplő szerintem teljesen rendben van, Marcia Gay Hardennek örülünk, Kristen Wiig pedig ebben is isten, bár kicsit túl kedves a karaktere ahhoz, hogy ilyen tough sportot űzzön, de ezen az anomálián túltesszük magunkat. A regényt nem olvastam, szóval nem tudom mennyire hű a sztorihoz. Valószínűleg abban jobba kijön a kisvárosi beszűkült életből való szabadulási vágy és a lepukkant pálya csillogása közti feszültség. Én inkább a szülők és Bliss kapcsolatára fókuszáltam volna, több nüanszot meg lehett volna jeleníteni, ha nem lett volna pl az a úszómedencés-vetkőzős jelenet. Bár lehet azzal akarták szimbolizálni, hogy a Bliss levedlette a régi önmagát, és egy újjászületett egy görkoris pillangóként, és ehhez kihagyhatatlan volt a srác, aki segített neki kibújni (átv. és konk.) a szakadt, szürke ruháiból. Hát igen...sosem könnyű adaptálni egy könyvet.

Összességében nem volt rossz, de katartikus sem. 10/6,5 pitét kap.
 

 

Szerző: waffle

Szólj hozzá!

Címkék: kritika film

A bejegyzés trackback címe:

https://mozigekko.blog.hu/api/trackback/id/tr791738975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása