Shutter Island

2010.03.06. 10:25

Spoiler alert!

DiCaprio és Scorsese kollaborációja ismét valami zseniálisat eredményezett, pedig én nem szeretem a félős filmeket, de ez tényleg nagyot ütött. A regényt nem olvsatam még, de mivel a fogyasztói társadalom lelkiismeretes tagjai vagyunk, megvettük a mozi után. Sajnos a film plakátja a borító, amit nem szeretek, de ez van.

A film az ötvenes években játszódik egy amerikai elmegyógyintézet falai rácsai között. Leo, alias Teddy Daniels rendőrbíró (?) és társa, Mark Ruffalo kapják az ügyet, ami egy páciens eltűnését hivatott kivizsgálni. A szigeten - ja igen, maga a létesítmény egy szigeten van - találkoznak a pöpec és felettébb gyanyús fődokival, akit Ben Kingsley alakít. A beteg, Rachel Solando, aki vízbe fojtotta három gyermekét, eltűnt a cellájából, és senki nem tudja hova lett. Leó egyre gyanúsabb dolgokra lesznek figyelmesek, és az sem könnyíti meg a dolgát, hogy fura dolgokat álmodik és/vagy hallucinál. Álmaiban megjelenik a felesége, aki pár éve meghalt, mert valaki felgyújtotta a lakásukat. Mit ad isten, ez az elmbeteg, Laeddis is pont itt van a Viharszigeten, úgyhogy a nyomozás mellett Leo sideprojectje, hogy megtalálja ezt az embert. A filmben láthatjuk Leo visszaemlékezéseit, amikor az amerikai sereg katonájaként megérkezik az egyik koncentrációs táborba és szembesül a borzalmakkal. Valamint a nyomok oda vezetnek, hogy lehet, hogy pont itt folytatják a náci hagyományokat, és végeznek kísérleteket a bentlakókon. Tudjátok mit, mégsem fogok nagyon spoilerezni, mert mindenki nézze meg. És ahhoz képest, amire számítottam, nem is olyan félelmetes. Mondjuk a kihullott hajú őrült nőt az elejéről kihagyhatták volna, mert jááááááááááááj.

Ugyan elég sok csavar van a filmben, azért sejthető, hogy mi lesz a vége. Bár a mosdóban hallott szösszenetekből ítélve ez nem mindenkire igaz. Legalább nekik hatalmas meglepetés a slussz poén, mi meg elégedetten érezhetjük, hogy milyen okosak vagyunk. Leo most is bebizonyítja, hogy ha elfeledkezünk a titanikos fiaskóról, valójában rohadt jó színész. Ruffalo is jó benne, már sokat nem kell hoznia. Kingsley miben nem jó, Michelle Williamsre sem lehet semmi rosszat mondani. Az álmok és a nácis visszaemlékezések kellően megrázóak, a végső flachback pedig elérte, hogy soha ne akarjak tópartra költözni.

10/9 cigirágót adok, és csak azért nem 10-et, mert MI VAN AZZAL A RAGTAPASSZAL??!?

 

Szerző: waffle

Szólj hozzá!

Címkék: kritika film

A bejegyzés trackback címe:

https://mozigekko.blog.hu/api/trackback/id/tr221813334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása